Jornades de divulgació científica Miquel Guardiola Figols

El setembre de 2022 ens n’assabentàvem del traspàs sobtat de Miquel Guardiola Figols, arqueòleg cinctorrà que, des d’una formació autodidacta i una capacitat innata per a mirar, analitzar i entendre el paisatge i els seus pobladors, havia accedit a l’acadèmia ja d’adult amb un bagatge envejable. Les seues contribucions al camp de la prehistòria dins i fora de la comarca són àmpliament reconegudes, però si alguna cosa destaca en la seua trajectòria vital i professional és per una banda l’activisme pels drets del territori, considerant-lo gairebé com un subjecte jurídic, i l’afany per la divulgació del coneixement entre aquells que sovint queden al marge dels canals habituals de difusió de la ciència.

L’estiu de 2022 i en aquesta línia de divulgació del coneixement, el Centre d’Estudis dels Ports estava treballant amb Miquel Guardiola per tal d’organitzar tot un seguit d’activitats al voltant de la difusió del patrimoni paisatgístic, etnològic i històric de la comarca. Malauradament, la planificació va quedar estroncada pel seu traspàs, però des del Centre d’Estudis i havent parlat amb familiars, col·laboradors seus i Ajuntament de Cinctorres es va considerar de dur endavant el projecte que amb tantes ganes havia engegat.

Amb les presents jornades pretenem, doncs, homenatjar d’una banda la figura de Miquel Guardiola Figols alhora que materialitzar un dels seus darrers projectes: donar a conèixer a la comarca allò que té i que, en el fons, la fa ser com és.

Així doncs, l’objectiu dels Esclats de ciència no és altre que aproximar el món de la recerca científica al públic en general, en particular aquell referit a la interpretació del paisatge a la comarca dels Ports i la seua relació amb el procés d’humanització del territori al llarg de la història i la prehistòria.

Aquestes jornades estan dirigides a totes aquelles persones interessades en conèixer les petjades que els diferents pobladors dels nostres barrancs, cingles i muntanyes han deixat al llarg dels segles i que ens permeten acostar-nos a desxifrar perquè som com som i perquè vivim on i com vivim. Amb una especial atenció a les generacions més joves de la comarca perquè coneguen una mica millor el paisatge que les envolta i, així, tinguen més motius per a estimar-lo i preservar-lo.