Vicent Pallarés Pascual

Vall-de-roures és, sens dubte, un dels pobles amb més encant de la Franja de Ponent. La seva arquitectura i la seva història fan que no passe inadvertit per als visitants. Des de fa trenta anys, però, també té un altre gran atractiu: la llibreria Serret. Aquest establiment és un dels escassos pols culturals d’aquesta cruïlla de territoris, on conflueixen les Terres de l’Ebre, el Baix Aragó i el nord del País Valencià. L’any 2009 Octavi Serret va ser reconegut amb el Premi Nacional de Cultura per la Projecció Social de la llengua catalana que atorga el CoNCa i el 2017 la llibreria va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya.

La crisi econòmica i la crisi específica del sector, però, ha posat ara el seu futur en perill. Després de tot aquest temps lluitant per la seva supervivència, aquest baluard de la llengua catalana al Matarranya tancarà les seves portes al gener del 2020.  Sembla, però, que l’adéu no serà definitiu.

La llibreria es transformarà en un espai de gestió cultural, on s’organitzaran trobades, presentacions de llibres i tot tipus d’esdeveniments relacionats amb la cultura i la literatura; sobretot, durant els caps de setmana. Val a dir que són precisament aquestes activitats les que han caracteritzat l’establiment durant la seva trajectòria. L’impulsor de la llibreria, Octavi Serret, assegura que l’esperit que ha convertit aquest establiment en un referent cultural a la Franja continuarà vigent. Cal recordar que, en aquest sentit, ha treballat per portar al Matarranya una llarga llista d’escriptors reconeguts. Sempre amb la mirada centrada en el territori, el llibreter ha dedicat especial interès als qui escriuen sobre aquesta terra, però també ha apropat al territori  a altres escriptors reconeguts en el panorama nacional o internacional, com va fer amb la visita de l’hispanista Ian Gibson. La caiguda en les vendes de llibres i la competència de les vendes per la xarxa han estat la gota que ha fet vessar el got i que han acabat per convèncer al propietari de fer el pas. Ara, però, entre d’altres projectes, la llibreria acollirà una subseu, juntament amb Tortosa, de l’associació cultural Ilercavònia Terra Nostra. L’objectiu és  que siga punt de trobada i impulsar les activitats arreu del territori designat amb aquest topònim. El tancament d’una llibreria és un fet que sempre causa tristesa i més encara en aquest cas per estar situada a la Franja de Ponent, en la qual la situació del català està en clar i rotund retrocés. Des d’aquí, agrair-li la tasca a Octavi Serret per la seva activitat de llibreter i de dinamitzador cultural durant aquest temps i desitjar-li la màxima sort en la seva nova aventura cultural.

Article publicat al Setmanari Comarcal Notícies la setmana del 27 de desembre de 2019 al 2 de gener de 2020.